Ce broasca trebuie sa-mi pun la usa – ghid de alegere al unei broaste

Ce broască trebuie să-mi pun la ușă?

Iată o întrebare foarte bună, la care Fernand este fericit să-ți răspundă. În primul rând, dă-mi voie să te liniștesc: nu trebuie să apelezi la un meșter pentru a alege și a monta o broască sau o yală. E suficientă puțină atenție la ce urmează să-ți spun și îți garantez că vei rezolva problema într-un timp foarte scurt și fără bătăi de cap.
Dar mai întâi…

… despre ce ușă este vorba?


Vrei să montezi o broască de siguranță pentru ușa de intrare sau ai nevoie de o yală suplimentară? Este vorba despre o ușă normală de cameră sau e necesară o broască specială, cu blocare, pentru baie  sau pentru a-ți asigura intimitatea în dormitor? Vrei o broască mai mult cu rol estetic sau, dimpotrivă, te interesează funcționalitatea și eficiența pentru domeniul birourilor sau industrial?


Așadar, trebuie mai întâi să lămurim despre ce tip de ușă vorbim pentru ca să putem face alegerea optimă a broaștei necesare. Nu uita că, în acest pas, contează și din ce material este realizată ușa: este vorba de o ușă metalică sau din lemn masiv pentru intrare? Sau de o ușă de termopan? Ori poate vorbim de o ușă de interior din lemn, pentru camere, bucătării sau băi? Sau e o ușă de tâmplărie metalică pentru terase și balcoane? Ori suntem la capitolul uși de dependințe, uși de garaj sau porți metalice de exterior?
După cum vezi, Fernand.ro îți pune la dispoziție o varietate mare de broaște și yale, pentru multe tipuri de uși. De aceea e atât de important să știi de la început despre ce tip de ușă vorbim.

Scurtă recapitulare: ce este, de fapt, o broască de ușă?


Broasca pentru ușă este un dispozitiv de siguranță care, în general, asigură două funcții: permite asigurarea în poziția închisă a unei uși (precum și deschiderea și închiderea ușii), respectiv permite securizarea ușii în poziție închisă prin încuierea ei. De aceea majoritatea broaștelor au două bolțuri (sau „limbi” mai popular): unul mai mic, având o formă de pană – bolțul de închidere; unul mai mare, fie ca bolț plat solid, fie ca unul sau mai multe bolțuri rotunde – bolțul/bolțurile de încuiere.


În cazul majorității broaștelor de ușă, bolțul mic este plasat în dreptul mânerelor sau clanțelor ușii, iar cel mare este plasat dedesubt, în dreptul butucului cu cheie. Logica acestei amenajări ține de modul de control al acestor bolțuri: prin apăsarea mânerelor de ușă se acționează asupra bolțului de închidere, care este retras în interiorul ușii, iar ușa poate fi deschisă pentru a intra sau ieși dintr-o incintă; prin rotirea cheii în cilindrul de siguranță al ușii se acționează asupra bolțului de încuiere, care fie este scos în afară blocând ușa, fie este retras în interiorul broaștei, permițând accesul pe ușă.



Informațiile esențiale despre broasca îngropată


Broaștele pentru ușile de intrare au, în general, atât bolț de închidere, cât și de încuiere. Dar există și excepții, în care broasca are doar bolț/bolțuri de încuiere ori cel de închidere și cel de încuiere sunt comasate. Totuși, acum ne vom concentra pe cel mai întâlnit tip de broască încastrată – cel cu ambele tipuri de bolțuri.
După cum am văzut mai sus, închiderea ușii se comandă de la mânere sau clanțe, iar încuierea ei prin intermediul cilindrului cu cheie. Ei bine, distanța dintre aceste două componente este extrem de importantă: se numește „interax” și se măsoară între pătratul broaștei și centrul rotorului cilindrului. Pătratul broaștei nu este altceva decât orificiul prin care trece axul mânerelor (latura acestui pătrat e importantă când se aleg mânerele!). Cât despre rotorul cilindrului, dacă încă nu ai citit cum funcționează un cilindru de ușă, îți spun pe scurt că este vorba despre partea mobilă în care introduci cheia.


Aici e cazul să te avertizez că există broaște fără locaș dedicat cilindrilor de siguranță cu profil european – sunt acele broaște pentru uși de interior dotate cu cheie cu caneluri sau cu buton de blocare. În aceste cazuri, interaxul se măsoară între pătrat și punctul central al punctului de unde se asigură încuierea/blocarea broaștei. De asemenea, există broaște fără mânere sau clanțe, deci fără pătrat – evident, în aceste cazuri nu există interax, deci e bine să știm distanța de la centrul rotorului cilindrului până la marginea inferioară a broaștei.


În pasul următor ne interesează a doua dimensiune importantă: axul broaștei. Care este distanța măsurată între centrul rotorului cilindrului și marginea exterioară a broaștei (cea pe unde iese bolțul de încuiere). Atenție să nu greșești: trebuie luată în calcul și placa frontală a broaștei, care are o grosime de câțiva milimetri. În principiu, nu prea ai ce greși, deoarece producătorii folosesc uzual valori multiplu de 10 sau de 5 pentru ax și interax – dar e bine să fim siguri, nu-i așa?


Al treilea pas ține de placa frontală pe care tocmai am menționat-o: verifică dacă are capete drepte sau rotunjite, măsoară lungimea ei, după care măsoară distanța dintre șuruburile de fixare în cantul ușii. Te întrebi dacă trebuie să știm și sensul de deschidere al ușii? Nu e necesar, deoarece broaștele încastrate moderne sunt reversibile – adică pot fi montate și pe uși cu deschidere pe stânga, și pe cele cu deschidere pe dreapte, deoarece construcția generală e simetrică, iar bolțul de închidere (cel de tip pană) poate fi întors fără a demonta carcasa broaștei.


Bun, să recapitulăm: ax, interax, placă frontală – dacă știi aceste valori, poți să cauți cu încredere broasca îngropată potrivită pe Fernand.ro! Și încă un lucru: toate măsurătorile de până acum le poți face fără să demontezi broasca din ușă. Însă, după ce ai primit noua broască, e cazul unor mici…

… instrucțiuni de montare pentru broasca încastrată


Pentru asta, mai întâi trebuie demontată vechea broască din ușă, nu-i așa? Așa încât trebuie scoase mânerele (vezi aici cum se face), respectiv cilindrul cu cheie (vezi aici cum se face) sau butonul de blocare. După care trebuie demontate șuruburile ce țin placa frontală a broaștei pe cantul ușii… et voilà, broasca poate fi extrasă extrem de ușor din ușă.
În principiu, ți-ai putea pune problema „dar dacă noua broască este mai mare sau mai mică?”. Oare am uitat eu să-ți spun că trebuia să măsori lățimea și înălțimea carcasei broaște? Nu, nicidecum. Nu ți-am spus acest lucru pentru că, de regulă, producătorii construiesc broaștele încastrabile cu niște dimensiuni standard pentru gabaritul carcasei, în funcție de celelalte caracteristici măsurate, tocmai pentru ca tu să nu ai surprize neplăcute când schimbi broasca.


Așa că montajul noii broaște îngropate în ușă este foarte simplu, deoarece trebuie urmați pașii inverși de la demontare: introduci carcasa în locașul din ușă, strângi cele două șuruburi în placa frontală, montezi cilindrul și mânerele și nu-ți mai rămâne decât să verifici dacă totul merge ca uns. Ei, cât a durat să schimbi broasca încastrată? Nici 5 minute, nu-i așa?

E complicat de schimbat o broască aplicată?


Nicidecum. Atâta doar că în primul rând trebuie verificat dacă este sau nu reversibilă. Apoi, deoarece o astfel de broască este dotată cu un cilindru RIM, montat pe partea opusă a ușii, e indicat să știm axul broaștei: distanța de la centrul rotorului până la cantul ușii (dacă noua broască are un ax mai mare sau mai mic, trebuie dată o nouă gaură pentru cilindrul RIM, deci se complică lucrurile). Nu în ultimul rând, te interesează distanțele locurilor de prindere în șuruburi ale acestei broaște – e de preferat ca pentru noua broască să nu fie necesar să dai găuri noi în ușă…


În general, broaștele aplicate sunt o soluție suplimentară de siguranță utilizată pentru ușile de intrare din lemn sau PVC care necesită o securizare mai bună decât ușile metalice. Principiul care se aplică este cel conform căruia o ușă este cu atât mai rezistentă la încercările de spargere cu cât are mai multe puncte în care se blochează. Pe Fernand.ro găseștei o gamă largă de broaște aplicate, care sunt și sigure, și estetice.


Broască îngropată versus broască aplicată
În ziua de azi, nu prea mai există uși de intrare sau de interior care să nu fie dotate cu broaște încastrate. Aceste dispozitive sunt subțiri, dar au o construcție solidă, iar manevrarea prin intermediul mânerelor sau clanțelor este foarte confortabilă. De fapt, broaștele încastrate au devenit atât de banale încât pur și simplu ignorăm importanța lor. Până în momentul când trebuie schimbate…
Broaștele aplicate (cunoscute popular și ca „yale”) au un rol secundar, fiind preferate ca soluții suplimentare pentru a crește siguranța ușii de intrare. Există, totuși, tipuri de broaște aplicate care se pretează mult mai bine decât broaștele încastrate pentru asigurarea unor uși: yale electromagnetice, broaște pentru uși de siguranță sau broaște cu cifru – sunt doar câteva exemple.

 Daca vrei sa stii cum sa instalezi o broasca incastrata, iata un video explicativ mai jos:  ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *